Måla badrumskakel

Lär dig måla badrumskakel med Novari

Att måla badrumskakel är ett populärt sätt att ge ditt badrum en fräsch och modern look utan att behöva genomföra en dyr renovering. Med rätt förberedelse och teknik kan du förvandla dina tråkiga kakel till något vackert och hållbart. I denna guide kommer vi att gå igenom stegen för att måla badrumskakel och ge dig några användbara tips för att uppnå det bästa resultatet.

Måla badrumskakel

Förberedelse:

Innan du börjar måla är det viktigt att förbereda ytan ordentligt för att säkerställa att färgen fäster ordentligt och ger ett jämnt resultat. Här är några steg att följa:

 1. Rengör Ytan: Börja med att rengöra kaklet noggrant för att ta bort smuts, kalkavlagringar och eventuella rester av tvål och schampo. Använd en kakelrengöringsmedel och en borste för att skrubba ytan och se till att den är helt ren och torr innan du går vidare till nästa steg.
 2. Slipning: Efter att ytan har torkat helt är det dags att slipa kaklet för att skapa en jämn och slät yta för målning. Använd fint sandpapper eller en slipmaskin för att ta bort glasyren på kaklet och skapa en grov yta som färgen kan fästa på.
 3. Grundning: Innan du applicerar färgen är det viktigt att använda en primer för att försegla kaklet och skapa en yta som färgen kan fästa ordentligt på. Välj en primer som är speciellt formulerad för kakel och följ tillverkarens instruktioner för applicering.

Målning:

När förberedelserna är klara är det dags att måla på badrumskakel. Här är några steg att följa för att uppnå det bästa resultatet:

 1. Välj Rätt Färg: När det gäller att måla på kakel är det viktigt att välja en högkvalitativ färg som är speciellt formulerad för att klara av fukt och värme. Välj en färg som är lämplig för kakel och som passar dina önskemål när det gäller utseende och finish.
 2. Applicera Färgen: Använd en pensel eller en roller för att applicera färgen på kaklet. Se till att applicera ett jämnt lager av färg och arbeta i jämna, överlappande rörelser för att undvika penselsträck och ojämnheter.
 3. Flera Lager: För att uppnå ett hållbart och jämnt resultat kan det vara nödvändigt att applicera flera lager av färg. låt varje lager torka helt innan du applicerar nästa lager för att undvika att färgen klumpar sig eller bubblar upp.
 4. Efterbehandling: När du har målat kaklet är det viktigt att låta det torka helt innan du använder det eller utsätter det för fukt. Se till att följa tillverkarens instruktioner för torkningstider och eventuella efterbehandlingar som kan krävas för att skydda färgen och kaklet mot fukt och slitage.

Tips för Målning på Badrumskakel:

 • Välj en dag med lämpligt väder för att måla, undvik att måla på regniga eller extremt fuktiga dagar.
 • Använd maskeringstejp för att skydda områden som du inte vill måla, som fogar och lister.
 • Var noggrann med förberedelserna och appliceringen för att få ett hållbart och jämnt resultat.
 • Testa färgen på en liten del av kaklet innan du målar hela ytan för att se hur den reagerar och hur färgen ser ut när den torkar.

Att måla på badrumskakel kan vara ett enkelt och kostnadseffektivt sätt att förnya ditt badrum och ge det en fräsch och modern look. Följ stegen och tipsen ovan för att uppnå det bästa resultatet och njut av ditt nya badrum!